Copii, la revedere plictiseală, bun venit era smartphone-urilor! Copiii de azi sun nonstop online. Însă dacă sunt conectați, sunt și securizați?
Experții în studii despre telefoanele mobile spun că 52% dintre copii au cel puțin un device acasă. 41% au smartphone, 21% iPod, iar 8% iPad sa o altă tabletă.
Procentul copiilor care utilizează un smartphone, iPod, iPad sau alte device-uri pentru jocuri, video sau alte aplicații este următorul:
-
- Vârstă 0-1 ani – 10%
- Vârsta 2-4 ani – 39%
- Vârsta 5-8 ani – 52%
De ce să sunăm când putem să vorbim prin sms-uri?
Copiii cu vârste între 11 și 14 ani petrec, în medie, 73 minute pe zi scriind mesaje. Majoritatea adolescenților trimit cel puțin 50 de sms-uri într-o zi.
Procentul tinerilor care își contactează prietenii zilnic folosind diferite metode:
- 54% mesaje scrise
- 38% discuții telefonice
- 33% discuții face-to-face
- 30% alte metode
Copiii iubesc aplicațiile online
Combinația dintre interfața intuitivă și multiplele aplicații online de pe smartphone l-au făcut device-ul preferat al copiilor și adolescenților.
72% din 100 cele mai populare aplicații educative din App Store-ul Apple au fost descărcate și jucate de către preșcolari sau copii din școala primară.
Copiii reacționează foarte receptiv la jocurile educative și reușesc astfel să învețe mult mai rapid informații precum alfabetul, calcule, cuvinte de bază, sinonime și își dezvoltă creativitatea și capacitatea de concentrare.
Distribuim prea multe informații în online?
Utilizatori foarte tineri ai aplicațiilor spun că nu își dau seama când distribuie informații precum numere de telefon, locații sau alte detalii private cu dezvoltatorii de software sau companiile de advertising. Părinții nu au suficiente informații pentru a le asigura copiilor securitatea necesară.
Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite ale Americii cere website-urilor și serviciilor online să obțină consimțământul părinților înainte de a colecta și utiliza date cu caracter personal de la copii. Comisia spune că se verifică în mod constant dacă aplicațiile destinate copiilor respectă regulile și, în caz contrat, se aplică penalități.
Sfaturi pentru părinți
Setează o parolă pe smartphone sau tabletă pentru a te asigura că micuții tăi le accesează doar cu permisiunea ta.
Ajută copii să ia cea mai bună decizie și informează-i cu privire la riscurile care sunt în online – nu îi speria, dar spune-le să aibă grijă când distribuie informații.
Stabilește un program. Creează-i copilului tău un program zilnic în ceea ce privește utilizarea smartphone-ului sau a tabletei. Astfel, vei reduce numărul de ore petrecute online și vei avea control asupra activității lor.
Menține ordinea. Atunci când setezi un interval specific pentru teme și stat pe telefon, copiii vor fi mai ascultători și mai atenți.