19 tehnologii pe care generația Z nu le recunoaște

Aruncă o privire la oamenii de pe stradă și vei observa că foarte mulți din ei sunt cu fețele lipite de smartphone-uri. Sau, mai nou, cu degetele pe smartwatch-uri.

Indubitabil, generațiile tinere sunt cele care sunt pasionate de tehnologie, însă cunosc aceștia ceva despre tehnologia care era prezentă înainte ca gadgeturile moderne să-și facă simțită prezența?

Prin acest articol ne dorim să scoatem în evidență câteva tehnologii la care generația Z se uită nedumerită, cu toate că acestea nu sunt chiar așa de vechi.

Telefon public

În timp ce încă mai pot fi văzute în anumite orașe și ne aduc aminte de era recent apusă, mai folosește cineva telefoanele publice?

Înainte să avem telefoane mobile în buzunare, aceste frumuseți erau singura posibilitate prin care puteai să iei legătura cu cei dragi atunci când călătoreai. Desigur, doar dacă aveai îndeajuns de multe monede să vorbești sau, în cazuri recente, o cartelă cu îndeajuns de mult credit.

Casete video

Pentru casetele video finalul s-a întâmplat atunci când DVD-urile au apărut pe piață. Chiar și cei mai sentimentaliști oameni ai anilor 90 vor avea o problemă în a spune că le este dor de aceste casete video.

Având în vedere că trebuia să derulezi manual banda casetei video și că nici calitatea nu era extraordinară, casetele video nu au fost chiar așa de grozave. Oricine ar opta pentru un Blu-Ray în orice zi.

Pagere

Unul din lucrurile pe care generația millennials le-ar fi dus dorul dacă ar fi lipsit din viața lor ar fi SMS-urile.

Emojiurile au ajuns să aibă un limbaj al lor și putem trimite un mesaj către prieteni în câteva secunde. Cu toate acestea, în urmă cu ceva timp tot ce trebuia să facem era să alertăm pagerul apropiaților și apoi să găsim cel mai apropiat telefon.

Fax

Faxurile au fost mereu nesigure, iar apariția emailului a făcut ca faxurile să devină istorie.

De fapt, hârtia în sine pare să dispară, treptat-treptat, din birouri pe măsură ce oamenii conștientizează că se pot descurca și fără hârtie.

Floppy disk

Acesta este unul din lucrurile pe care generațiile tinere le recunosc, însă nu au idee la ce folosește.

Floppy disk-urile încă supraviețuiesc pe post de iconiță pentru funcția „Salvare” în Microsoft Word, însă poți întreba orice tânăr din generația Z ce este și va avea dificultăți în a-ți răspunde.

Internet Dial Up

Dacă ar știi copiii din ziua de azi despre dificultățile pe care adolescenții anilor 90 le-au avut când încercau să acceseze internetul … Nu știm sigur ce era mai nasol – să te uiți la bara de download și să te holbezi la câțiva MB cum se descarcă în câteva zeci de minute sau să trebuiască să negociezi cu restul familiei astfel încât să nu vorbească la telefon pentru ca tu să ai mai mult internet.

Mașini de răspuns

Înainte de smartphone-uri și de internet, telefonul fix era singura modalitate de comunicare.

Unul din cele mai neplăcute lucruri despre telefoanele fixe era lăsatul mesajelor persoanelor care nu răspundeau în timp. Însă nu-i deloc precum mesajul vocal de pe iPhone. Aveai un timp limitat și trebuia să te asigur că transmiți exact ce contează.

Telefon mobil timpuriu

În timp ce telefoanele mobile din ziua de astăzi pot face absolut orice de la cumpărarea de produse până la solicitarea unui taxi, înainte de asta erai norocos dacă puteai să joci Snake pe telefon.

Telefoanele mobile dintre anii 1990 și 2000 erau foarte rezistente însă nu puteai să faci foarte multe cu ele. De asemenea, nu trebuia să le încarci în fiecare zi.

Internet prin cablu

Ar putea fi considerată o a doua natură a copiilor din ziua de astăzi, însă faptul că poți să te conectezi la internet fără cablu era destul de dificil de obținut.

MP3 Player

În timp ce încă ascultăm muzică atunci când ne deplasăm, felul în care o facem s-a schimbat. Abilitatea de a reda muzică a fost preluată de smartphone-uri, ca un lucru opus dezvoltării unui device specific pentru această activitate.

Film fotografic

Este fantastic cât de mult dura până când aveai o poză developată în era dinainte de Snapchat și Instagram.

Întregul proces de developare a fotografiilor și să aștepți până când erau gata era precum un strigăt de ajutor. Acum, doar apeși câteva butoane, pui filtru peste poze, și ești rezolvat.

Telefoanele fixe

Telefoanele fixe devin din ce în ce mai rare în zilele noastre. Până la urmă, cine dorește un telefon cu care nici măcar nu se poate plimba prin casă.

Walkman

Dacă tinerii din ziua de astăzi sunt uimiți de un iPod, gândește-te cum ar reacționa dacă ar vedea un Sony Walkman.

Walkmanul a fost destul de revoluționar, având în vedere dimensiunile sale foarte mici, făcând posibilă ascultarea în public a muzicii.

Hărțile de hârtie

Desigur, întotdeauna vom avea nevoie de hărți atunci când ajungem într-un loc nou, însă când ai văzut ultima dată una de hârtie?

În zilele noastre, procesul prin care ajungem dintr-un punct în altul este în totalitate ajutat de smartphone, cu aplicații grozave ce îți oferă informații live despre trafic și locații.

Transfer de fișiere P2P

În ceea ce privește felul în care ne gestionăm muzica, copiii din ziua de azi nu cunosc senzație pe care o ai când descarci muzică de pe internet. Desigur, transferul de fișiere are legătură cu drepturile de autor și pot fi ușor de încălcat.

PDA-uri

Se pare că PDA-urile au dispărut aproape la fel de repede cum au apărut, însă PDA-urile (personal digital assistant) sunt, de fapt, strămoșul smartphone-ului din ziua de astăzi.

Au început să dispară în momentul în care Blackberry și-au făcut simțită prezența și nu au rezistat prea mult pe piață.

Jocuri Arcade

Să te duci să vizitezi jocuri arcade era destul de popular la jumătatea anilor 1990, însă în momentul de față nu mai încântă pe nimeni să bagi monede într-o mașinărie pentru a avea parte de o experiență.

Discuri de vinil

Poate că acesta ar trebui să nu fie inclus în listă, având în vedere că se află la limita dintre două puncte solide, cel în care muzica în momentul de față este stocată doar digital și cel în care artiștii care încă promovează discurile de vinil ca mod de stocare pentru că îl consideră elegant.

Mașină de scris

Mașinile de scris au fost foarte revoluționare în timpul secolului ai 19-lea, oferindu-le oamenilor posibilitatea să redacteze documente fără să aibă nevoie de electricitate. Însă au devenit puțin câte puțin învechite după ce au apărut calculatoarele moderne.

 

 

Author: ILEX GSM

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.