iPhone pierdut sau furat în vacanță: ce facem?

Imaginează-ți că ești într-o călătorie într-o țară în care nu ai mai fost. Poate ești plecat în interes de serviciu, poate doar pentru a relaxa. Ești într-un metrou sau autobuz, iar când cobori îți cauți în geantă după iPhone. Ia-l de unde nu-i!

Brusc te cuprinde un sentiment de panică, verifici buzunarele, toate compartimentele genții, dar degeaba. Ai fost victima unui furt clasic în mijloacele de transport în comun. Bye-bye iPhone!

După ce realizezi că ți s-a furat telefonul, începi să te gândești la un milion de lucruri. Telefonul avea cod de blocare al ecranului? Ar putea hoțul să îmi spargă parola? Cum să îmi blochez cât mai repede conturile folosindu-mă de laptop sau tabletă?

Sperăm ca acest scenariu să nu ți se întâmple niciodată. Dar dacă vei avea parte de acest incident nefericit, vei afla din acest articol cum să îți protejezi datele personale și conturile.

find-my-iphone-telefon-furat

Ce să faci imediat după ce ai rămas fără iPhone – varianta pierdut

Dacă ți-ai pierdut telefonul, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să găsești un alt device la care să ai acces. Folosește-l ca să te autentifici în contul tău iCloud sau în aplicația Fiind My iPhone. Dacă telefonul tău este pornit și are semnal, iCloud îți va permite să vezi locația, să pornești un sunet pe telefon și să îl pui pe modul pierdut.

GPS-ul poate fi foarte util atunci când vrei să vezi dacă telefonul tău este în cafenea sau l-ai uitat acasă, dar nu este extrem de precis. Nu îți va arăta la ce etaj este nefericitul tău iPhone, dacă e pe canapea sau în baie.

Următorul pas ar fi să faci puțin zgomot. Imediat ce ai folosit GPS-ul ca să vezi pe unde este smartphone-ul tău iPhone, apasă butonul ,,Play Sound” în iCloud. Chiar dacă ai telefonul pe silențios, va scoate un sunet încontinuu, care te va ajuta să îl găsești.

Dacă ai folosit ambele variante de mai sus și tot nu ți-ai găsit telefonul, este o idee bună să îl treci în modul pierdut – ,,Lost mode”.

find-my-iphone-telefon-furat

Ce să faci imediat după ce ai rămas fără iPhone – varianta furat

Imediat ce crezi că ai un iPhone furat, pune-l în Lost Mode. Nu mai are sens să îl cauți, dacă știi că atunci când ai urcat în metrou îl aveai, iar când ai coborât nu.

Găsești opțiunea Lost Mode lângă ,,Play Sound” pe website-ul Find My iPhone. Acest pas îți protejează informațiile, care include suspendarea contului de Apple Pay. Se va monitoriza și orice schimbare de locație a device-ului tău.

GPS-ul poate fi o soluție salvatoare dacă ți-a fost furat telefonul iPhone, dar nu îți face prea mari speranțe.

Dacă ai găsit pe hartă locul unde se află telefonul tău, nu merge să îl recuperezi singur. Sănătatea și integritatea ta sunt mai importante decât un telefon. Cel mai bine este să apelezi la ajutorul poliției. Explică ce s-a întâmplat și dă-le adresa exact pe care ai găsit-o pe GPS.

Ai șansa ca poliția să găsească acel iPhone furat sau se poate să devii încă un raport inutil. În orașele aglomerate, pierderea unui telefon va fi ultimul lucru pe care poliția îl va investiga.

find-my-iphone-telefon-furat

Completează o plângere la poliție

Dacă încă nu ți-ai găsit telefonul, mergi și completează o plângere la poliție. Chiar dacă poate părea fără rost, vei avea nevoie de o copie după plângere pentru a o trimite la compania de asigurări. Presupunând că ai asigurare, aceasta poate fi o șansă foarte bună să primești o compensare pentru a-ți cumpăra un telefon nou.

Discută cu compania de asigurări

De parcă să ai telefonul furat și să faci o plângere la poliție nu e destulă bătaie de cap, acum trebuie să discuți și cu compania de asigurări!

Sperăm că ai o asigurare pentru iPhone care să îți acopere și situațiile de furt. Când vei suna la asigurator, vei avea nevoie de plângerea către poliție și IMEI-ul telefonului tău. Atunci când călătorești și ai cu tine mai multe device-uri scumpe, ia în calcul asigurarea lor.

Șterge-ți pentru totdeauna telefonul iPhone

Atunci când ești 100% sigur că nu o să-ți mai vezi niciodată telefonul, îl poți șterge. Este a treia opțiune pe care Find My iPhone ți-o oferă. Un hoț poate face ceva cu telefonul tău pus în Lost Mode, dar eliminat definitiv nu mai este de mare folos.

După ce ai apăsat butonul ,,erase”, Apple împiedică pe oricine altcineva să se înregistreze cu datele iPhone-ului tău.

find-my-iphone-telefon-furat

Mai bine previi decât să tratezi

Există câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți ușura viața în cazul în care îți pierzi telefonul:

  • Fă-ți un backup cu regularitate sau fă-l automat în iCloud
  • Păstrează-ți notat IMEI-ul, pentru a-l avea la îndemână pentru orice situație
  • Dacă obișnuiești să călătorești cu mai multe persoane care au iPhone, activează funcția family sharing. În acest fel vei acționa mult mai rapid în cazul în care telefonul îți dispare. Family sharing te ajută să ai acces rapid la Find My iPhone de pe device-ul altei persoane.

Chiar dacă pierderea unui iPhone poate fi frustrantă, nu uita că se pot întâmpla lucruri mult mai rele când călătorești. Fii pozitiv și vei depăși toate obstacolele, nu cataloga din start vacanța ca fiind una eșuată.

Author: ILEX GSM

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. 9 aplicații utile atunci când călătorești singur - Blog Ilex - […] îți sugerează trasee sigure, pe rute ferite de pericole. Primești în timp real alarme despre accidentele raportate la poliție,…
  2. 9 sfaturi de care să ții cont înainte de a pleca într-o călătorie - Blog Ilex - […] Telefonul tău poate fi vulnerabil atunci când ajungi într-un loc nou, mai ales dacă ești un pic neglijent. […]
  3. 10 trucuri pentru a călători cu un buget cât mai mic - Blog Ilex - […] Astfel ai la îndemână ambele SIM-uri mereu (exceptând cazul în care, din nefericire, ți-ai pierde telefonul). […]

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.